DANAS JE NACIONALNI DAN NAUKE /video

Danas se obeležava Dan nauke. Ovaj praznik ustanovljen je na dan rođenja jednog od najvećih umova – Nikole Tesle i tim povodom održane su  različite manifestacije i programi širom zemlje. Centar za stručno usavršavanje i Naučni klub organizovali su izložbu u Domu sindkata u znak sećanja na 10 srpskih naučnika, čiji su pronalasci dali izuzetan doprinos svetu.

 

Na današnji dan, pre 163 godine, rođen je jedan od najvećih umova sveta, srpski naučnik Nikola Tesla, bez čijih bi izuma savremena civilizacija danas imala potpuno drugačiji izgled. Najviše je svetu doprinio kao pronalazač obrtnog magnetnog polja, indukcionog motora, polifazne naizmenične struje, generatora i kompletnog sistema proizvodnje i distribucije električne energije.

 

Nacionalni Dan nauke, ustanovljen uredbom Vlade Srbije 2010. godine i obeležava se 10. jula, na dan rođenja Nikole Tesle, kada se u gradovima širom zemlje organizju programi uglavnom na javnim mestima kako bi se promovisala nauka i postala dostupna svima.

 

Centar za stručno usavršavanje i Naučni klub u Domu sindikata u Kruševcu postavili su izložbu fotografija10 srpskih naučnika, koji su svojim pronalascima dali nemerljiv doprinos nauci u celom svetu, a mladi Dušan Stefanović predstavio je tri lego robota koje je programirao sa svojim nastavnikom.