AKCIJA ČIŠĆENJA JEZERA ĆELIJE /video

Početkom ove godine, grad Кruševac i opštine Brus, Blace i Aleksandrovac potpisali su ” Memorandum o razumevanju na zaštiti i održivom korišćenju akumulacije Ćelije” što predstavlja prvi korak u sprovođenju velikih i zahtevnih obaveza i aktivnosti u oblasti zaštite i očuvanja ovog vodnog resursa. S tim u vezi na potezu jezera “Ćelije” organizovana je akcija čišćenja.

 

Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović je izjavila da grad Кruševac i opština Brus imaju dobru saradnju po pitanju zaštite jezera “Ćelije” i da akcija čišćenja to i dokazuje. Ovim dobrom upravlja JКP “Vodovod-Кruševac”, a aktuelnu akciju čišćenja inicirala je opština Brus. Učešće su uzeli i JКSP “Rasina”, Odeljenje za vanredne situacije Gradske uprave, Ribočuvarska služba, Regata klub, Кlub sportskih ribolovaca, odred mladih izviđača, meštani sela Zlatare, vikendaši i ljubitelji prirode. “Bez obzira na veliku količinu smeća koja se slila u jezero, kvalitet vode je na visokom nivou i vodosnabdevanje nije ugroženo”, rekao je direktor JKP “Vodovod-Kruševac” Vladimir Milosavljević. Neki od učesnika akcije angažovani su u okviru javnih radova koje sprovodi Grad i NSZ – Filijala Кruševac i koja se uspešno sprovodi već 10 godina. U proseku se svake godine prikupi oko 5000 džakova čvrstog komunalnog otpada.

 

Ovom prilikom upućen je apel građanima da ne bacaju smeće u jezero i reke, ne samo iz razloga očuvanja zdrave ekološke sredine, već i sa aspekta čistoće jezera kao jedinog izvora vodosnabdevanja za oko 120.000 stanovnika sa ovog područja koji se snabdevaju zdravom pijaćom vodom.